Spannmålsfritt

Det är inte lätt att vara hundägare alla gånger… Det finns många olika sorters mat att välja på till hundarna. Nu har vi bestämt oss för en ny ordning på hundmatsfronten.

Jag vill börja med att säga att jag är ingen expert på hundmat eller näringslära. Utan jag berättar och beskriver här hur jag tänker kring mina hundars mat och även deras vikt. Är det någon av er som läser detta som funderar på att byta foder, läs och hör er för och bilda er en egen uppfattning om vad ni tror är bra för just era hundar. Detta är ingen som helst sanning men det här bestämde jag mig för.

Jag har läst en del och pratat med människor som kan mer än jag om foder och utifrån det bestämde jag mig för att vi ska byta till något spannmålsfritt foder till våra hundar. Efter att ha tittat runt och läst lite om olika sorters spannmålsfri mat har valet hamnat på Kingsmoor. Jag började med att ta hem smakprover och insåg att det här kommer inte att bli några problem alls att få hundarna att äta. Ska jag vara ärlig… och det ska man ju vara… så skulle våra hundar äta vad som helst… de är inte det minsta kräsna, allt går ner med mycket god aptit.

Kingsmoor
Jag har vid flera tillfällen kikat på Kingsmoor eftersom de varit på olika tävlingar och sålt hundmat och tuggsaker. Tyvärr hittade jag ingen återförsäljare här i Åkersberga. Men däremot kunde David som har Agilitybutiken ta hem detta foder till mig.

Många olika smaker
Jag kunde välja kyckling, lamm, häst, havsfisk samt sport, lätt, senior och valp. Jag bestämde mig för att börja testa Kingsmoor Pure Kyckling till de stora hundarna samt Kingsmoor Pure Lätt. Det sistnämnda främst för Phoebe som ibland kan behöva lite mindre fett… I båda fallen valde jag de stora påsarna som också innehåller lite större bitar.

kingK kingL

Vad får Råsa då?
Råsa kommer att äta Vom och Hundemat men till träningsgodis blir det Kingsmoor Pure valp för små raser. De kulorna är små och verkar vara perfekt att använda som träningsgodis till henne. Då är hon också van vid det ifall vi behöver ge henne det istället för färskfoder på resor. En fördel med valpfodret för små raser var protein- och fetthalten. Protein 30 och fett 17. Det är perfekt till en Berger des Pyrénées anser jag. Inte för mycket protein och gärna lite mer fett. 

kingV

Vad bör jag tänka på när jag byter foder?
Jag brukar inte ha några långa övergångar mellan nytt och gammalt foder. Jag häller helt enkelt in det nya fodret bland det gamla och sen äter de en blandning mellan de fodren under 3-5 dagar och sen fyller jag på med bara det nya fodret. Brukar fungera utmärkt. Jag behöver däremot ha kontroll på hur mycket hundarna väger nu och vad de väger om 4-5 dagar. Självklart känner jag på dem varje dag innan jag fodrar dem. Det tycker jag är bästa sättet för att veta ungefär hur de är i hullet. Jag vill att mina hundar ska vara smala och fina men inte magra. Det de äter ska räcka till att leka, träna och bygga muskler. Samma sak för valpen som kommer där fodret också ska räcka till för tillväxten.

Vikten
Jag tror inte det stämmer helt då jag väger hundarna och mig samtidigt. Det skiljer en del mot vad vågen hos veterinären visar. Nu lär det nog gå att jämföra hundarnas vikt ändå. På hemmavågen väger Phoebe 6,1 kg, Mackan 18 kg, Lifa 17,3 kg och Lilla Vieux 19,8 kg. De väger alltså mer hemmma, ungefär +0,4 kg på Phoebe och ganska precis +0,9 kg på Lilla Vieux mot vad veterinärvågen visar. För Mackan och Lifas del skiljer det ungefär +0,7 kg. Så nu är det bara att vänta och se hur jag ska utfodra med det nya fodret för att de ska hålla vikten.

Intresserad att prova Kingsmoor?
Gå då in på Kingsmoors hemsida och beställ hem smakprov ifall du tror att din hund är kräsen på smaken. Skulle du vara intresserad av att köpa fodret av Agilitybutiken är det bara att höra av dig till mig eller David. Än så länge säljer David främst foder till personer som bor i Åkersberga med omnejd. Men blir intresset större kan han säkert börja skicka även till andra delar av sverige.

I övrigt väntar vi på valp och ”inget är som väntas tider” heter det… håller INTE alls med om det!!!
Agilityhälsningar Yvonne och hundarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.