Filmtime och hundträning

Att filma sin hundträning är ett bra sätt att se utveckling och att även minnas hur det var innan träningsinsatsen.

En av mina deltagare på min första A1-utbildning har gjort en film om hur du kan träna gungan på nybörjarnivå. Jag blev mycket inspirerad av det.

När jag gick agilityinstruktörsutbildningen A3 inför lärarutbildningen ingick det ett projekt med egen hund. Jag kom på att jag hade den filmen liggande på Youtube och blev nyfiken på att se den igen.

A3-utbildningen
Det var under 2010 som jag gick A3-utbildningen. Jag var inte säker på om jag hade tillräckliga kunskaper och erfarenheter för att bli rekommenderad till lärarutbildningen. Nu blev jag rekommenderad och snart är jag förhoppningsvis färdig instruktörslärare, Agility!

Jakko, innersvängar och kontaktfältsträning
I utbildningen ingick ett projekt med egen hund. Detta projekt skulle dokumenteras/filmas så vi skulle kunna beskriva processen. Det var verkligen intressant!
Det var i denna svängen som jag hade börjat tänka på Jakkos och det jag kallar innersvängar… Innersvängar är att hunden ska svänga tight över hindret och tillbaka in mellan mig och hindret. Jakko är då hunden svänger tight över hindret och byter bakom ryggen på mig… Se filmen så klarnar det nog. I samband med detta och tack vare Camilla Brundin fick jag bättre ordning både på Jakkos och svängar. Jag ”döpte om” innersvängar till Lizasvängar ;).
Förutom svängar handlade det om svängar efter balansbommen. Där fick jag börja med att försöka få kontaktfälten mer befäst för att sen gå vidare.

Filmen om mitt projekt
Här kommer filmen om mitt mitt projektarbete. Självklart finns det en hel del skrivet om detta men håll tillgodo ändå. Kommentera och fråga gärna om det du ser i filmen.

Vikten av justa uppgångar
I filmen halkar Lifa på uppfarten balansbommen. Det ser ont ut men hon gjorde sig inte illa. Men tänk på vad viktigt det är vid träning att det är rak ansats till kontaktfältshindren, däcket, platta tunneln och långhoppet. Risken för skador är uppenbar annars.

Never ending story
Att träna och tävla Agility med sin hund handlar om att alltid träna, alltid utvecklas och alltid ha fantastiskt kul med sin hund!
Det ska inte finnas irritation och sura miner. Skälet till det är så klart att det inte är lika kul. Men det försämrar förutsättningarna för hunden att göra sitt bästa. Irritation riskerar att få en mer passiv hund som inte vill göra sitt bästa och det gör ingen gladare.
Varje träning och varje övning ska vara utformad så hunden känner sig stimulerad och motiverad att träna och samarbeta.
Alla lopp vi springer ska ge belöning som om vi vann VM i just det loppet – VARJE GÅNG – OAVSETT RESULTAT! Så skapar man utmärkta förutsättningar för utveckling och god relation mellan dig och din hund.
Träna tillräckligt lätt för att hunden ska lyckas… Utarbeta en stegringsplan som fungerar för din hund!

Inspiration?
Hoppas nu att du har inspirerats av filmen och kanske själv filmar din träning och dina agilitylopp.

Många hundträningshälsningar Yvonne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.