Distanshandling…

Jag läser lite då och då om distanshandling både hur olika personer praktiserar det men också en hel del frågor kring distanshandling.

Jag berättade i tidigare inlägg om att det var fem år sen jag opererade mig och att jag nu väger väsentligt mycket mindre nu än tidigare. Jag har tvingats träna distanshandling för att ha minsta chans att ta oss igenom en bana.

Distanshandling – på mitt vis
För mig bygger distanshandling på två saker:
1. att hunden har starkt hindersug och vill släppa närheten till mig för att själv springa framåt och ta de hinder som finns i hundens väg utifrån de signaler hunden uppfattar att jag ger den.
2. att jag helst inte står still utan rör mig så fort jag bara kan utifrån de förutsättningar jag har.
Alltså jag har ingen som helst ambition att stå still i mitten och styra min hund runt en bana. Jag vill röra mig, springa så gott jag kan men när jag ser att jag inte hinner måste hunden kunna springa iväg mot rätt hinder.

Ögon i nacken
Ja jag tror faktiskt att hundar har ögon i nacken, eller ett sjätte sinne som gör att de kan läsa mina signaler trots att de springer långt framför mig. 😉 Visst låter både dessa varianter ungefär lika troliga?

Distanshandling på A3-utbildningen
Då jag gick Agilityinstruktörsutbildning A3 som var grunden för agilityinstruktörslärarutbildningen ingick det en distansövning.
Så här såg uppgiften ut:
distansTanken är att jag och hunden börjar rätt långt från hinder 1 och börjar springa.

Hunden fortsätter hela kombinationen medan jag handlar hunden på distans.

Jag som förare får inte gå förbi den grå heldragna linjen som är böjd uppåt bakom tunneln mot hinder 5.

Det riktigt luriga i denna uppgift är gungan. De ska alltså gå upp på gungan på så pass långt håll. För mig och Lifa var detta i särklass det svåraste man kunde tänka sig. Hade det varit slalom hade det varit plättlätt… hum… enklare i alla fall för slalom är ett älsklingshinder. Gungan är inget favorithinder för henne.

I denna kombination är det viktigt att röra sig i sidled för att styra hunden rätt. Det är min placering och mina armar som ger Lifa rätt väg och stödjer henne på håll. Det är mycket spännande med dessa uppgifter.

Här ser ni resultatet av uppgiften…

 

Det jag ser på filmen är att det inte går tillräckligt snabbt fram till tunneln. Jag märker att hon tycker att det är skumt att jag stannar till. Vår träning har alltid gått ut på att jag skulle vara i rörelse och inte bli stillastående.

Hur träna distanshandling?
Tunnlar är bra hjälpmedel att träna distanshandling på. Kombinationen nedan har varit mycket bra att träna på.

distans1Utgå från den övre tunneln, alltså tunneln vid 20-meterslinjen. Träna hunden att ta tunneln från båda hållen och belöna vid utgången med något riktigt kul. Ett bra sätt är att ta älsklingsleksaken och sätta fast i ett koppel eller snöre och lägga in belöningen en kort bit i tunneln och då hunden närmar sig springa iväg med belöningen släpande efter tills hunden får fatt den. Här försöker vi få till lite jaktlust hos hunden för att öka farten och motivationen. Tycker inte din hund om leksaker? Kanske tycker din hund om godis? Ett bra sätt är att köpa en leksak som du kan stoppa in godis i. På Agilitybutikens hemsida kan du köpa som en ficka med kardborreband som inte lämnar godis på bana. Ibland kan man få en hund att villa kampa och jaga och sen öppna kardborrefickan och ge godiset. Testa gärna lite olika varianter.

Då du tycker att din hund springer snabbt i tunneln från nån eller några meter lägger du till ett hopphinder och fortsätter att belöna efter tunneln. Hindret ska stå minst 5 meter från tunneln och sen successivt flyttas längre och längre från tunneln.

Nästa del är att starta en bit framför tunneln och lägga till ett hinder efter tunneln. När hunden springer med hög fart och tar hindret är det dax att sätta ihop hopp, tunnel, hopp… nu gäller det att du inte följer med för långt mot tunneln men ändå inte stannar tilll. Lägger du till ytterligare ett hinder framför så att banan består av hopp, hopp, tunnel, hopp bör hunden få så pass hög fart att du inte hinner förbi 10-meterslinjen och då kan du ta emot hunden med belöningen efter hopphindret efter tunneln. Tänk på att belöningsriktningen är en fortsatt färd mot nästa hinder och andra tunneln. Stå med ryggen mot tunnelningången som hunden kommer ut ur… ha blick och arm beredd… spring från hunden så att hunden ökar ännu mer och får sin belöning då den är i fatt dig. Vad du gör… .gå inte för fort fram för då finns risk att farten sjunker.

Träna med avstånd mellan hinder
Denna övning som jag har tränat Lifa med då hon var ung är samma tankegång som Silvia Trkman har i sin film om fart. Där ser du också att hon har riktigt långt mellan hindren för att hunden ska söka hinder i hög fart. Detta är mycket bra träning för både stora och små hundar.

Då jag ritar banor försöker jag lägga in avstånd och luft i mina banor, även för smallhundar. Så det gäller att även träna på att det kan vara 7 meters väg för hunden att springa.

Distansträning på slalom
Jag ser många som tränar på att lämna sina hundar i slalom. Det har jag också gjort men inte fått stabilitet i det.

distans2Lifa tenderar att gå ur på tävlingar även om hon inte gör det på träning. Då funderade jag en hel del på hur jag kunde göra för att kunna stödja henne i slutet av slalom istället för att stödja henne i ingången som hon är mycket mer stabil i att ta. Jag fortsätter att träna även utgångar men känner mig så pass nöjd och trygg i vår nya strategi som jag ska beskriva nedan.

Titta på denna kombination. Den grå linjen som ser ut som ett U är förarens linje. Jag försöker hålla distansen från slalom på ett sådant sätt att jag kan göra som en kil mot slalomutgången. Lifa upplever att jag kommer närmare henne trots att jag ändå är ganska långt ifrån henne även i slutet av slalom. Jag tänker på detta då jag går banvandring på tävling och tänker på ungefär hur långt ifrån jag ska börja för att i slutet vara närmare men ändå så pass långt ifrån att jag har en bra position för att handla kommande hinder. Det här har jag verkligen haft nytta av och känner mig mycket trygg i att hon klarar av i de flesta situationer. Det går också att ha samma princip vid skikthandling.

Vad är skikthandling?
Det går att handla hunden på distans med hinder mellan. Men jag tror faktiskt jag spar detta till en annan gång…

Vore kul att ha en kurs i distanshandling på klubben
Jag har funderat på att kanske höra mig för om det skulle finnas intresse för att ha en distanshandlingskurs på klubben. Vi får se om det kanske kan bli så framöver. Det är alltid intressant och lärande att prova teorier på lite olika hundar och se om man kan uppnå liknande effekt!

Många distanshandlingshälsningar från Yvonne och Lifa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.