Lifa vinner Stockholms-DM 2011

Storslam för Österåkers Brukshundsklubb på SBK Stockholmsdistriktets Distriksmästerskap i Agility 2011. Lifa och Kjell vinner DM-mästartiteln i Large, Nixxa och Matilda i Medium och Naya och Tina i Small… Kan det bli bättre? Nej knappast!

Att vara en Berger des Pyrénées just idag verkar vara lyckat. På VM i medium placerade sig 4 Bergers på topp! Nu är det kanske att ta vatten över huvudet att jämföra den insatsen med Lifas DM-vinst. Men för oss är det en stor sak att glädjas åt!

Speciellt i Large var Österåkers BK rikligt representerad bland klubbar på Stockholms-DM. I small och medium var det färre ÖBK:are som tävlade. Trots det tog ÖBK hem alla förstaplatser och en del andra resultat. Phoebe och Kjell kom fyra, Linda och Mynta kom 6:a. Förresten måste jag säga att Linda och Myntas glädje över den placeringen värmde in i själen. Det är så glädjande att se ekipage som verkligen fått kämpa göra så stora framsteg som de faktiskt har gjort. GRATTIS Linda och Mynta!

Nu kommer en rapport från våra hundars DM-dag! Först och främst kommer Lifas båda DM-lopp. I DM räknas resultatet från hopp- och agilityloppet tillsammans. Vinnare är den som har resultat från båda loppen (alltså får man inte diska sig i något av de två loppen), minst antal fel och kortast sammanlagd tid vinner… i år var det Lifa som lyckades med det!

Att vakna med huvudvärk som riskerar att förstöra ännu en dag var inte vad jag hade med i planeringen för denna söndag. Jag har drabbats av en skum förkylning som främst ger mig migränliknande huvudvärk. Men tack vare huvudvärkspiller och en make som fixar yougurt och kaffe på sängen kunde jag släpa mig upp imorse.

Jag insåg ganska snabbt att det inte skulle bli något tävlande för mig… men jag hoppades att jag skulle kunna döma de två klasserna jag lovat. Tack också till Tina Eresjö-Köster som hade mer huvudvärkstabletter med sig…

Det kändes rätt irriterande att jag inte kunde tävla Lifa själv. Förra helgen tävlade Lifa och jag agilityklasserna. Det var första loppen sen jag bröt tån i början av juli. Jag hade hoppats att jag skulle våga köra båda klasserna med Lifa men den dumma förkylningen och huvudvärken satt stopp för de planerna.

Idag var det en viktig agilitydag… så som många andra tävlingsdagar… Idag  var det Stockhoms-DM på Waxholms BK. Dessutom skulle vår vän Rosie Dahle examineras som tävlingsledare. Det var vissa problem att få fram en domare så därför provade vi på att testa konceptet ”döma och tävla samma dag” som troligen blir möjligt att göra även på officiella tävlingar från och med 1 januari 2012. ”Troligen” skriver jag eftersom jag inte ännu har läst det färdiga förslaget som just nu bearbetas av SKK.

Till dagens tävling hittade Waxholm ingen domar. Därför löstes det hela med att Malin Tångring dömde small (där Kjell och Phoebe tävade och jag alltså inte kunde döma). Jag dömde medium för där har jag ingen hund som tävlar. Tina Eresjö-Köster dömde Large. Det vore att överdriva om jag sa att Tina sjöng av glädje då hon informerades om att hon skulle döma large på DM… fast små tjut av lycka undslapp henne… eller var det nån form av protest… nej knappast… (tur att det här är MIN blogg och här är det jag som har tolkningsföreträde…)

Om vi som dömde också skulle tävla vore det mest rättvist att vi inte fick förhandsinfo om banorna. Därför bad WBK Helene Kåberg att rita banorna och göra förändringar mellan storleksklasserna så vi som dömde inte skulle ha fördel av detta på något sätt.

Det innebar att i morse när vi kom till WBK fick jag, Malin och Tina varsitt papper med varsin bana på att ha koll på då vi gjorde den slutgiltiga kontrollen av hur banorna skulle vara. Det var riktigt intressant att gå där och kolla så att det blev rätt längd mellan hinder beroende på vilken väg man skulle… Ungefär så här lät det… -Nu är det sex meter mellan hinder 5 och 6 på min bana… -Jag ska inte dit efter mitt hinder 5 så det är OK… -Men så långt kan det inte vara dit bort för på min bana ska man hoppa det hindret och tillbaka in i tunneln… Till slut var vi alla nöjda och banan var byggd och det var bara att numrera om mellan storleksklasserna. (I agilityklass var det några hinder som skulle flyttas mellan de olika storleksklasserna).

Helene Kåberg hade ritat jättefina och lättdömda banor. Jag tyckte verkligen om de banorna. Att döma banor som verkligen är ritade med tanke på domarens väg underlättar verkligen att döma.

Det var hoppsmall som började. Phoebe gjorde ett nollat lopp men var 1,5 sekunder efter Naya… det i sig rätt OK men tyvärr räckte det bara till en 7:e-plats för Phoebe och Kjell. I agilityklass fick Phoebe 5 fel och kom på en 8:e-plats. Sammanlagt kom Phoebe 4:a i DM. Vann DM i Small gjorde Naya och Tina!!! STORT GRATTIS!!!

Här är Phoebes agilitylopp med 5 fel.

Mackan gjorde ett jättefint hopplopp som han nollade. Det blev en 9:e plats för hans del i hoppklassen. Tyvärr blev det disk för honom i agilityklassen.

Lilla Vieux, My Little Pony… agilityponny… visade ännu en gång prov på att hon kan springa fort… men fel. Trots det tycker vi att hon gör stora framsteg på agilitybanan. Farten är vi så glada åt att den har kommit. Nu gäller det bara att kunna hantera detta. Disk blev det i båda loppen tyvärr. Först vill jag visa två kul foton på Lilla Vieux. Fotgraf är vår klubbkamrat Louise Medman. (Louise som också tog flera fina foton på mig och Lifa på SM… tusen tack än en gång!!!)

Louise Medman tog några bilder på Mackan och Lifa också… här kommer de!

 Vi är jättenöjda med hundarna och deras insats idag. Jag är dessutom supernöjd och glad över att Kjell är så himla duktig och klarar av att göra så pass många bra lopp under en tävlingsdag. Idag sprang han 8 lopp. 4 nollor, 1 fem fel och 3 disk. Det är inte alls illa. Lilla Vieux två disk är inte speciellt förvånande. Hon är en klass-1-hund och har en hel del kvar att lära innan vi kan räkna med nollade resultat för hennes del. Mackans disk var mer förvånande. Att han får 10 fel i agilityklass är vi vana med… men diska sig brukar han inte göra så ofta.

Sist men INTE minst vill jag tacka Waxholms BK för en härlig tävlingsdag, trevliga priser i både de enskilda klasserna och i DM samt för fin domar- och examinatorspresenter till mig och Kjell.

Jag tror ingen blev förvånad på slutet då Kjell berättade att Rosie Dahle nu hade klarat sitt praktiska prov och att i och med det kan hon snart titulera sig Tävlingsledare Agility. Det är bara att vänta på diplomet/beviset från SBK!!! Vi ser fram emot att få tävla och även kanske döma på WBK framöver!

Tack till alla tävlande och funktionärer som gjorde dagens Distriktsmästerskap till en trevlig dag i agilityns tecken!!!!

1 comment for “Lifa vinner Stockholms-DM 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.