Efter att ha haft lite kurser och dömt en del agility runt om i landet har jag funderat en del på lite träningstips samt vad man behöver veta för att komma igång och tävla. Vill du bara läsa träningstipsen så bläddra nedåt så kommer de där…
Självklart är det mycket att träna på om agility är helt nytt för både förare och hund. Men helt plötsligt är det dags att anmäla till sin första tävling.
(Bilden är från SM 2011 i Stockholm och jag tror det är Mimmi Gullberg som är fotografen.)
Officiellt eller inofficiellt?
Många vill börja med att starta på en inoff-tävling. Kanske låter det enklare. Det ligger något magiskt och oåterkalleligt över ordet officiellt.
Ofta genomförs inofftävlingar för att examinera tävlingsledare och i vissa fall domare. Dessa tävlingar ska motsvara klass 2. Alltså svårare än att tävla officiellt i klass 1.
En annan sak är också att alla tävlar mot alla på inoff-tävlingar. Ekipaget före dig kanske är ett landslagsekipage. Vet du bara om detta, att en del har tävlat länge och du själv går in på banan för första gången och tänker att alla tävlar utifrån sina förutsättningar så är det lugnt. Jämför dig inte med andra utan tänk att detta gör du gör att få prova på och få rutin.
Från SM 2011 – som är en inofficiell tävling.
Det finns en del klubbar som arrangerar inofftävlingar motsvarande klass 1 och eller blåbärsklasser. Blåbärsklass innebär att banan är enklare, troligtvis inga kontaktfältshinder, ibland inget slalom eller kortare slalom.
På en officiell klass-1-tävling är alla i början av sin tävlingskarriär med just denna hund. Du är inte ensam om att vara debutant. Visst finns det en del hundar som tävlat ett tag i klass 1 och jagar sin sista pinne…
Det viktigaste är att du vågar testa och förbereder dig på att du kommer att behöva få rutin och att diska sig är inte jordens undergång… händer alla gång på gång oavsett i vilken klass du tävlar.
Innan tävling
På sbktavling hittar du alla officiella tävlingar och en del inofficiella tävlingar. Oftast ska du anmäla dig en månad innan. Glöm inte att betala… Du är anmäld först efter betalningen är gjord.
Tävlingsbok behöver alla som ska tävla officiellt. Du skriver i alla uppgifter på din hund och sen ska hunden mätas in av en auktoriserad agilitydomare! Troligen vet du redan innan i vilken storleksklass du ska tävla. OBS! se till att köpa tävlingsbok i god tid innan ifall det inte finns på tävlingen… Ibland tar tävlingsböckerna slut.
Hunden mäts in efter 18 månader och ska slutmätas efter 2 års ålder! Du måste komma ihåg att slutmäta!!!
Tävlingslicens måste hundar utan stamtavla ha för att få tävla officiellt. Mer info om detta finns på SKK.
Din hund ska vara vaccinerad. Se bild nedan:
Föraren måste vara medlem i en klubb under SKK – exempelvis SBK, SHU eller lokal kennelklubb. Man kan tävla för vissa rasklubbar också. Ta reda på om ditt medlemskap berättigar att tävla officiellt i agility.
Träningstips!
1. Förbered din hund på nästa hinder!
En del hundar skäller frustrerat och hoppar på sin förare. Det är ofta ett tecken på att hunden inte fått information om vart den ska. Ta slalom som exempel. Det är vanligt att föraren säger slalom då hunden redan har nosen i slalom och då är det alldeles för sent. Så fort de hoppat ett hinder behöver de direkt ha info om vart de ska. Det kan vara muntlig information eller att du visar med dina handlingssignaler vart hunden ska! Ofta behövs både ock. Tänk att du är kartläsare på en rallytävling – tidig info är A och O – annars riskerar ni att köra av vägen…
2. Kontaktfält
Det finns bara en väg till stabila kontaktfält och det är träning, träning och åter träning. Hela hundens tävlingskarriär tränar vi bl a kontaktfält. Hitta en metod du förstår och träna in hundens beteende. Idag är det tre modeller som dominerar. A) targetträning som resulterar i ett stopp med 2 på och 2 av vid kontaktfälten. B) Running – hunden springer hela vägen utan att stanna och utan att hoppa. C) Inget beteende alls – vilket oftast fungerar bra första tävlingarna men sen börjar många hundar hoppa.
För att minska skaderisken måste vi träna in ett beteende. När hunden börjar hoppa kontaktfält är det mitt fel för då har jag inte tränat tillräckligt mycket… Hunden kan allt vi lärt dem – blir det fel – har vi inte tränat tillräckligt helt enkelt…
Om din hund är tveksam på balansen eller gungan så gå inte ifrån hunden utan håll dig nära och stötta hunden steg för steg… Till slut vågar hunden ta hindret. Detta tips är främst till för hundar som kan hindren men börjat tveka av något skäl.
3. Hindersug
Din hund behöver vilja ta hinder. Blicken framåt sökande efter nästa hinder att ta. Träna så hunden ökar in i tunneln och ökar då den kommer ut ur tunneln och mot nästa hinder! Hindersug i kombination med tydlig information till hunden om vart den ska löser flera problem för ekipaget på banan.
4. Slalom
Att redan från början ha en målbild av att hunden ska ha ett självständigt slalom kommer att vara till stor hjälp. Hunden ska självständigt söka öppningen till slalom och kunna genomföra slalom oavsett var du dom förare är. Jag tror mycket på att träna slalom med bågar. Tidigare har 2×2-metoden varit jättebra tycker jag men svår att förstå för exvis kursdeltagare som tidigare inte tränat slalom.
5. Start och mål
Träna på bra startrutiner och jobba på att hunden kan vara kvar i starten tills du kallar på den. Det kan vara bra att hunden har ett släppkommando/upploppskommando som gör att hunden springer snabbt de sista hindren in i mål.
Belöna ALLTID!
Oavsett hur det går så har hunden försökt göra sitt bästa utifrån den grund du har lagt. Vill hunden bara nosa på planen utan att hoppa några hinder har hunden inte lärt dig värdet av att utföra det du vill. Receptet är bara att hem och träna!
Vill du ha en hund som älskar agility och verkligen vill samarbeta med dig behöver du belöna rikligt på träning och tävling! Hunden behöver känna sig stärkt och högt motiverad. Varje gång du säger något positivt till din hund, belönar den eller klappar den så ökar hundens motivation, glädje och säkerhet.
Ibland ser jag förare gå i mål efter Superfina lopp… De rusar till sina kompisar och blir omklappade och får beröm… medan hunden hoppar på din förare och vill få bekräftelse på om det var bra jobbat…. men föraren har glömt sin partner och svansen på hunden sjunker och osäkerheten kommer smygande…
Belöna alltid hunden efter loppet och sen kan du prata med dina kompisar!
Tycker du att allt går åt skogen, se till att avsluta med nåt hinder hunden kan och vill ta och belöna sen hunden…
Hoppas några av tipsen kan vara till hjälp för er!
Yvonne
6 comments for “Tankar kring träning och tävling”