Vi har dömt en del klass 1 sen vi blev domare, både Kjell och jag. Det här blogginlägget kommer att handla om klass-1-banor. När jag ritar en klass-1-bana försöker jag lägga in så få fällor som möjligt. Vad är då en fälla? Det är självklart en definitionsfråga men jag försöker rita banan så att det hinder som finns i hundens väg är de hinder som hunden ska ta. Detta är min definition utifrån hur jag uppfattade vårt resonemang på den domarutbildningen som jag gick. Här får ni se tre banor från Haningen 2012 och två banor från Västerås samma år.
En klass-1-bana som jag ritar kan innehålla en lurig slalomingång men förhoppningsvis inte alltför många svåra passager.
Vi börjar med tre banor från Haninge 2012. Det är en agilitybana och två hoppbanor som jag tänker lägga ut här.
Detta är en bana i agilityklass med några mindre svårigheter. Ta exempelvis hinder 3, där föraren behöver fundera på vilken sida om balansbommen som hen ska vara.
I klass 1 kan det vara nog att hantera kontaktfältshinder och även om banan kan se lätt ut så kan hög fart vara ett problem på kontaktfältet.
Det finns några passager som kan riskera att ge vägran om hunden blir osäker på vart föraren ska ta vägen. Exempelvis mellan hinder 11 och hinder 12 kan det finnas en risk att hunden vänder i tunneln och tittar ut igen.
Här är första hoppbana. Här finns två lurigheter.
Hinder 7 står någon snett och kan vata svårt för hunden att förstå.
Hinder nummer 10 kan ställa till problem för föraren ifall hunden tolkar signalerna så som att hunden ska hoppa hindret tillbaka. Nu vill jag minnas att det inte var något större problem med just det hindret.
Det här är en ganska öppen bana som gör att hunden får upp fart och kan vara svår att hinna med.
Det kändes som en trevlig bana för klass-1-hundar och dess förare.
Sista bana är också en hopp-bana. Tror detta var hopp-1 B.
Fortfarande en ganska öppen bana men med lite mer handling i. Finns inte direkt några fällor att behöva ta hänsyn till men trots det behöver föraren använda en del handling för att komma runt banan.
Sekvensen hinder 2 och 3 kan bli lurig för förarna.
Likaså sekvensen 8 och 9 eftersom det kan vara svårt att veta vart föraren ska ta vägen då hunden går in i tunneln som är hinder nummer 10.
Hinder 14 – 15 -16 kan behöva en del handling för att hunden ska hitta linjen och suga på de rätta hindren.
Sista banan här är från Västerås. Starten kan upplevas lite lurig. Det var hinder 3 som ställde till det något för några.
Samma sak med hinder 7. Det kan också upplevas som problem även om det troligtvis inte går att göra på något annat sätt.
Det jag minns om denna bana var att det gick rätt fort och i och med det hände det lite saker som förarna kanske skulle ha kunnat förutse och stödja hunden förbil.
På agilitybanan i Västerås hade Kjell Pettersson ritat agilitybanan. Så här ser agility-1:an ut. Jag vill minnas att jag dömde en klass på denna bana.
Låna gärna!
Det är självklart fritt att använda dessa banor för träning eller träningstävlingar. Tala gärna om var du har hittat banorna.
Dessutom är det alltid jättekul att höra om ni testat hela eller delar av någon bana! Skriv en kommentar eller maila oss!
Jag önskar er Lycka Till!
3 comments for “Några banor för klass 1”